Providence College installs BIPV system on the roof of its student centre

  • Posted in News, U.S.A
  • Posted by Emma Hughes
  • Published on 08 March 2010
  • Updated on 08 March 2010

Providence College has installed thin-film building integrated photovoltaics (BIPV) on the roof of the Slavin Center, the college’s student center. “The college is in the process of putting together a campus sustainability plan. This construction project allowed us the opportunity to take advantage of the non-obstructed south-facing orientation of the addition for the photovoltaics,” said Mark Rapoza, Assistant Vice President for capital properties and facilities planning for Providence College, reports Sustainable Facility.

The rooftop installation is comprised of ATAS International’s ATA-Solar BIPV system. ATA-Solar is available in different panel options, but the center’s roof consists of 24-gauge steel standing-seam roofing panels in a Silversmith color with a thin-film amorphous silicon laminate applied. A total of 4,880 square feet of metal roofing and 72 18-foot laminates were installed. The laminates have a rating of 136 watts DC each, which is a total system rating of 9.792kW.

The college selected BIPV as apposed to other PV installations, as it ‘stood out’. “Based upon our usage, budget and the life expectancy of the various options, the integrated design was the most efficient for the college,” Rapoza said.

Jim Bush, Vice President of sales for ATAS added, “ATA-Solar is an attractive system that gave the university the look it wanted as well as an efficient, low-maintenance energy source.” 

Providence College called on architectural firm Symmes Maini & McKee Associates of Cambridge, Mass., to design the installation. “The architecture of the late 60s/early 70s was less than attractive by most opinions,” Rapoza explained. “The hope was that the addition would add a new façade to the existing [structure], which was heavily dominated by brick/concrete. The newly constructed glass atrium allows for natural light and a space that is far more welcoming.”

The project involved expanding the south side of the building with a two-level addition, which encompasses a total of 8,800 square feet of new space and 560 square feet of renovated space on three levels.

John Scott, AIA, ACHA, Principal and Project Director for SMMA, led the design effort and believes the addition has transformed the Slavin Center. “It is light, airy, transparent and very inviting during all hours of the day. You can now see the activities within. It has become the magnet of the center, the sustainability workshop, the centerpiece of the Common and the backdrop for commencement activities.”

“We had hoped that the installation of the panels, along with other sustainable initiatives in the project, would be somewhat of an educational element of the project,” Rapoza said. “We have scientists and students using the information generated on the website in a number of classes.”

Façade Integrated kW

Our supporters